Port Arthur

Dagen inleddes med lite tvättbestyr (som jag skrev om i förra inlägget). I övrigt tog vi det ganska lugnt på förmiddagen och njöt av att inte behöva checka ut före en viss tid eftersom vi skulle stanna ytterligare en natt. Campingen blev dock nästan kusligt tom efter kl 10 och i takt med att vinden tilltog kändes det än mer kusligt och som att alla visste att det var bäst att dra innan stormen kom på allvar.

Det hade förutspåtts regn för dagen, men troligen framåt eftermiddagen/kvällen, så vi packade med våra regnjackor, vilket egentligen är väldigt enkelt eftersom vi alltid har allting med oss i husbilen!, men de fick även följa med i dagryggsäcken på vår utflykt till Port Arthur.

Port Arthur är väl kanske mest känd för oss som den fångkoloni den var förr i tiden. Det var mycket intressant att lyssna på guiden som tog oss med runt och berättade om byggnaderna och hur det var förr i Port Arthur när fångarna, som dömts till ”transportering” kom från Europa till Tasmanien. Ellen och Aron hängde på bra, dels med att gå alla sträckorna men också att faktiskt stå och lyssna på något de inte alls förstod. Vi tolkade delar av vad guiden sa för Ellen och även för Aron till viss del.

Fängelse with a view

I entrébiljetterna ingick, förutom den guidade turen i och kring byggnaderna, även en båttur runt hamnen och ut till ön där ungdomsfängelset för pojkar fanns (den yngsta så ung som 9 år, dömd för stöld av leksaker) och vi passerade även De dödas ö, där alla avlidna fångar men även de fria (militärer och deras familjer tex) begravdes. På området fanns även den minnesträdgård som upprättades för att hedra offren för den masskjutning som ägde rum här 1996, då 35 människor förlorade livet och nästan lika många skadades.

Efter den guidade turen och båtturen var barnen förvånansvärt pigga på att springa runt till alla byggnaderna och gå in och titta överallt, så till slut var det jag och Patrik som fick försöka sätta stopp så vi skulle hinna hem och fixa lite middag innan alla hann bli för hungriga.

En av fångarna har visst rymt!

Sista fasta utposterna innan öppet hav – Antarktis nästa!

Vi avslutade kvällen med att grilla hamburgare och precis när vi satt oss för att äta inne i husbilen kom regnet vi ”väntat” på hela dagen. Perfekt timing! Det var faktisnt lite mysigt att sitta inne i husbilen och spela spel hela familjen medan regnet smattrade mot tak och väggar. Lugn och skön sista kväll på Tasmanien för vår del!

Ett svar på ”Port Arthur”

  1. Har läst en massa nu.. WOW!!!! Sjukt avundsjuk ? Längtar efter äventyr själv ? Kul fish&chips-inlägg ? Åk försiktigt ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *